Κλιματική αλλαγή

Diabetes and abnormal sweating: What is the connection?

Επικίνδυνες τάσεις

Η μείωση των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων και η κλιματική αλλαγή είναι ένα επικίνδυνο ζευγάρι. Η οξεία έλλειψη νερού έχει προκληθεί από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αμέλειας. Τώρα που η κλιματική αλλαγή έφτασε στην Κρήτη, η κατάσταση του νερού είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται ακόμη περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη από ό,τι το δυτικό τμήμα. Γιατί; Επειδή ο Ατλαντικός δεν έχει εδώ μια μετριοπαθή επιρροή. Η ζέστη φτάνει αμείωτη από την Αφρική μέσω της Λιβύης. Μελέτη Ελλήνων μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων αναφέρει ότι η τοπική οικονομία θα υποφέρει πολύ. Αυτό επηρεάζει κυρίως τη γεωργία και τον τουρισμό στην Κρήτη. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα ποσά των χειμερινών βροχοπτώσεων μειώνονται σημαντικά.
Όσον αφορά τη γεωργία, το πρόγραμμα ADAPT2CLIMA, το οποίο ξεκίνησε από διάφορους επιστήμονες, τεκμηριώνει ότι οι τοπικοί αγρότες θα χρειαστούν βοήθεια για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και βρίσκονται κατά μήκος της ακτής θα αντιμετωπίσουν επίσης προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, “οι αυξημένες θερμοκρασίες – ειδικά τη νύχτα σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας – μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες που δεν είναι τίποτα λιγότερο από δυσάρεστες για τους ξένους και τον τοπικό πληθυσμό”. (Πηγή: http://www.adapt2clima.eu/el/ – δημοσιευμένο στα GR και EN). Ο δικτυακός τόπος ADAPT2CLIMA είναι μια εξαιρετική πηγή σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προετοιμασία για αυτήν με επίκεντρο τα νησιά της Μεσογείου. Ειδικά οι αγρότες μπορούν να τη βρουν πολύ ενημερωτική και χρήσιμη.
Τέλος, μια σύντομη ματιά στις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε αυτή την περιοχή. Το 2021 υπήρξαν τουλάχιστον πέντε φάσεις στον Λέντα και την ευρύτερη περιοχή κατά τις οποίες η θερμοκρασία ήταν (μερικές φορές πολύ) πάνω από 40 βαθμούς. Και αυτό τόσο στις αρχές Μαΐου όσο και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να το πάρουμε αυτό πραγματικά σοβαρά υπόψη μας.