Η ομάδα εργασίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιάμου/Λέντας – Ασκληπιός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιάμου/Λέντας – Ασκληπιός ιδρύθηκε το 1987. Κύριοι στόχοι του είναι: η καλλιέργεια της ελπίδας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακάλυψη και διατήρηση της ιστορίας της περιοχής. Επιπλέον, η ομάδα προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να συνδυάζουν τη σύγχρονη πρόοδο με τις πολύτιμες παραδόσεις και κυρίως να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας, συνεργασίας και εορτασμού. Για παράδειγμα, στο χωριό Miamou, τα μέλη εργάστηκαν για τη δημιουργία ενός κοινοτικού κέντρου με την υποστήριξη μιας επιχορήγησης της ΕΕ. Αυτό το κέντρο είναι τώρα ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για γιορτές και συναντήσεις. Τα μέλη κατασκεύασαν επίσης έναν κοινοτικό φούρνο σε κοντινή απόσταση, όπου οι χωρικοί ψήνουν μαζί ψωμί και άλλα φαγητά – και μετά, μοιράζονται ένα κοινό γεύμα. Ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι το λαογραφικό μουσείο του χωριού που εκθέτει παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα της καθημερινής ζωής από το παρελθόν.
Ένα τεράστιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η ανακαίνιση του παλιού κέντρου του χωριού. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν νέοι χώροι διαβίωσης από τα παλιά ερείπια με στόχο να βοηθηθεί η επανακατοίκηση του χωριού. Σε μια πρωτοβουλία του δικτύου mazi, μια ομάδα εθελοντών από το εξωτερικό ενώθηκε με τους ντόπιους το 2019 για να αρχίσει να καθαρίζει τη βρωμιά και τα σκουπίδια από αυτά τα ερείπια. Τώρα αυτές οι παλιές δομές είναι έτοιμες για περισσότερη δουλειά.
Ο σύλλογος συμβάλλει επίσης στη διατήρηση και προώθηση των ερειπίων του αρχαίου τόπου θεραπείας στον Λέντα – του Ιερού του Ασκληπιού.

The Cultural Association of Tsigounas

Ο Τσιγκούνας είναι ένα μικρό χωριό στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους, όπου οι περισσότεροι από τους περίπου 100 κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία. Το 2000, μια ομάδα ενδιαφερόμενων κατοίκων ίδρυσε τον Σύλλογο για την Προώθηση και Προστασία του Χωριού Τσιγκούνας ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ένας από τους πρώτους κύριους στόχους του συλλόγου ήταν: η αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων από τον αυξανόμενο αριθμό θερμοκηπίων. Ως λύση, ο σύλλογος δημιούργησε ένα κεντρικό σημείο όπου τα πλαστικά απόβλητα θα μπορούσαν να συλλέγονται για ανακύκλωση ή ορθή διάθεση. Η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε στη σημαντική μείωση της ποσότητας των πλαστικών αποβλήτων θερμοκηπίων που προηγουμένως, μόλυνε το τοπίο και τη θάλασσα μέσω της ακατάλληλης απόρριψης.
Με την πάροδο των ετών, η ένωση εργάστηκε επίσης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων καλλιέργειας/άρδευσης και την ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας. Άλλα έργα εργάζονται για την αναβίωση παραδοσιακών τεχνών και δεξιοτήτων, την ανάπτυξη του χωριού και των υποδομών του και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Μεγάλη έμφαση του Συλλόγου Τσιγκούνας δίνεται στην οικοδόμηση και προώθηση του κοινοτικού πνεύματος και κυρίως, στην προώθηση της επαφής και των ανταλλαγών μεταξύ των γηγενών κατοίκων και των νέων από το εξωτερικό. Η ομάδα φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως ένα ετήσιο τουρνουά καρτών και προσφέρει μια ετήσια εκδρομή για να εξερευνήσουν και να απολαύσουν μαζί περισσότερη Κρήτη.

Σύνδεσμος Εθελοντών Πυροσβεστών και Προστασίας Περιβάλλοντος, Αστερούσια

Η πυρκαγιά στην Ελλάδα είναι ένα πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό θέμα. Το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται πάρα πολύ. Όταν ξεσπά πυρκαγιά στα ορεινά Αστερούσια και στις παράκτιες περιοχές, οι επαγγελματίες πυροσβέστες που εδρεύουν στον κάμπο της Μεσσαράς μπορεί να χρειαστούν πάνω από μία ώρα ταξίδι για να φτάσουν σε μια πυρκαγιά. Γι’ αυτό το λόγο, το 2009, μια ομάδα μελών της κοινότητας ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών και Προστασίας Περιβάλλοντος Αστερουσίων. Ο στόχος ήταν να υπάρξει μια γρήγορη, τοπική πρώτη αντίδραση στην πυρκαγιά. Η ομάδα ανακαίνισε ένα απλό (δωρεά) ρυμουλκούμενο προσθέτοντας μια δεξαμενή νερού 1000 λίτρων, μια αποδοτική αντλία υψηλής πίεσης και δύο μακριές κουλούρες από εξαιρετικά ισχυρούς σωλήνες νερού με εξαρτήματα ψεκασμού υψηλής τεχνολογίας. Με αυτό το ρυμουλκούμενο πυρόσβεσης, οι εθελοντές μπορούσαν να ανταποκριθούν γρήγορα και να καταπολεμήσουν τη φωτιά για έως και δύο ώρες χωρίς να ξαναγεμίσουν τη δεξαμενή νερού.
Μέσω δωρεών και διαφόρων δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων, η ένωση πρόσθεσε ένα δεύτερο ρυμουλκούμενο και μπόρεσε να αγοράσει βασικό εξοπλισμό ασφάλειας και πυρόσβεσης. Η αποστολή της έχει επίσης επεκταθεί πέρα από την πρώτη αντίδραση στην πυρκαγιά. Το έργο της περιλαμβάνει πλέον πολλές δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία και διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φύτευση δέντρων κατά μήκος των δρόμων, η διοργάνωση ημερών καθαρισμού, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων και η συμβολή της στην εισαγωγή της ανακύκλωσης στην περιοχή το καλοκαίρι του 2018. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνουν κοινωνικές πτυχές που περιλαμβάνουν τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)